За предизвикателството да се бориш с тежко заболяване

8-годишно момиченце прохожда с помощта на "Българската Коледа". Детето е родено с тежки увреждания, а рехабилитацията му е непосилно скъпа за неговите близки. Въпреки това, трите заедно не се предават. За един техен ден разказват Рада Богданова и Станислав Илиев.

По темата

Даная е на 8 години, но не може да ходи. Родена е с тежки увреждания. Днес  тя щеше да е едно от невидимите, гаснещи у дома деца, ако не бяха свръхусилията на майка й Силвия, и на баба й Ани. Всяка сутрин те тръгват от село Жиленци към Кюстендил. Където Даная е ученичка, като всички останали. Каквото и да струва това – най-вече на майка й. Има нощи, в които Силвия не си ляга, за да може детето й да живее като другите. 

Оцветяването е едно от най-големите предизвикателства. За да не излиза ръката на Даная от контурите, са вложени хиляди часове търпение  и любов. Докато момиченцето напредва в класната стая, майка му и баба му зъзнат всеки ден в училищния коридор. 

Достатъчно е детето да се превъзбуди - както всички други деца - за да последва обаче епилептичен пристъп. При това, епилепсията не е водещата диагноза на Даная. Нейната спина бифида изисква рехабилитация на непосилна за майката цена. 

Помощта на държавата, пенсията на бабата и заплатата на майката възлизат на 1200 лева на месец. Анна Даная расте и става все по-тежка. Скоро няма да могат да я вдигат. В София има повече възможности за раздвижване. Но невъзможно скъпи за майката и малкото момиченце от село Жиленци. 

От няколко години Даная и майка й разчитат на подкрепа от "Българската Коледа". Благодарни са за всеки изпратен SMS и обещават да не се предават.

Да подарим надежда на деца в беда с SMS на номер 1117.  Не пропускайте концерта в подкрепа на „Българската Коледа” - тази вечер от 20 часа по NOVA. 

Повече по темата гледайте във видеото.