Народното събрание ще бъде разпуснато на 27 януари

В един от последните си работни дни депутатите коментираха новия служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

"Няма човек, който да се е изказал негативно за проф. Герджиков и смятам, че това е един добър избор", коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

По темата

"Винаги съм бил силно резервиран към кадрите на НДСВ и смятам, че връщането през задния вход в политиката никога не е най-добрия знак", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"Проф. Герджиков е един не само уважаван юрист, но и уравновесен политик", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

"Нашата оценка винаги е била положителна персонално за проф. Герджиков", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

А кой е Огнян Герджиков? 

Юрист и политик. Писател, музикант и спортист.  Професор Огнян Герджиков е едно от емблематичните имена за българския парламент. 

Той е роден в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет и не може да го напусне. Страстта си към търговското право предава на бъдещите юристи. А самият той не спира да учи. Специализира във Виена и Хамбург. Получава признание не само от студентите си, а и от държавата. Носител е на орден "Стара планина" първа степен.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Застава начело на Народното събрание на 5 юли 2001-а година. Месеци преди да изтече мандатът на кабинета Сакскобургготски е отстранен от поста.

119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост. Причината - блокирането на парламентарния контрол при опитите на тогавашния вицепремиер Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на "Булгартабак".

12 години по-късно, на 70-годишна възраст, професорът отново получи покана да влезе в политиката. Днес вече е ясно - Огнян Герджиков не е могъл да откаже на президента. Как Румен Радев го е убедил никой не знае. Знаем, че професорът ще поведе кабинет, който трябва да организира предсрочните парламентарни избори, които по всичко личи - ще са много ожесточени.

Кога ще е последният работен ден на парламента? 

С указ на президента, настоящото Народно събрание ще бъде разпуснато на 27 януари, петък. Тогава ще бъде и официалното представяне на новосформираното служебно правителство.