Президентът подписа и указа, с който разпуска Народното събрание

Предсрочните парламентарни избори ще е проведат на 26 март. Това става ясно от указ, подписан от президента Румен Радев във вторник.

По темата

Държавният глава разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари. 

С друг свой указ президентът назначава Огнян Герджиков за служебен министър-председател на България.

А кой е Огнян Стефанов Герджиков? 

Юрист и политик. Писател, музикант и спортист.  Професор Огнян Герджиков е едно от емблематичните имена за българския парламент. 

Той е роден в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет и не може да го напусне. Страстта си към търговското право предава на бъдещите юристи. А самият той не спира да учи. Специализира във Виена и Хамбург. Получава признание не само от студентите си, а и от държавата. Носител е на орден "Стара планина" първа степен.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Застава начело на Народното събрание на 5 юли 2001-а година. Месеци преди да изтече мандатът на кабинета Сакскобургготски е отстранен от поста.

119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост. Причината - блокирането на парламентарния контрол при опитите на тогавашния вицепремиер Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на "Булгартабак".

12 години по-късно, на 70 - годишна възраст, професорът отново получи покана да влезе в политиката. Днес вече е ясно - Огнян Герджиков не е могъл да откаже на президента. Как Румен Радев го е убедил никой не знае. Знаем, че професорът ще поведе кабинет, който трябва да организира предсрочните парламентарни избори, които по всичко личи - ще са много ожесточени.

Кои ще са служебните министри? 

В президентството през деня се събраха и вероятните министри, които ще управляват страната до изборите. Кирил Ананиев е най-вероятният служебен финансов министър. Той е известен като човека бюджет, заместник-министър в няколко правителства, включително и в сегашното в оставка.

В президентството във вторник бяха и бившият директор на Главната инспекция по труда и бивш заместник на социалния министър Ивайло Калфин - Гълъб Донев. Вероятно той ще поеме социалното министерство.

МВР е за Пламен Узунов - бившият директор на Областната дирекция в Пловдив, а дипломатът Ради Найденов е вероятният служебен външен министър.