Иво Христо ще е началник на кабинета му

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посветиха първия си работен ден на опознавателни срещи и разговори в Президентството.

По темата

Публични изяви нямаше, но действия имаше. Ясен поне отчасти е екипът от секретари, с който президентът ще работи през следващите 5 години.

Главен секретар на Президентството ще бъде бившият шеф на щаба на военновъздушните сили полковник от резерва Димитър Стоянов. Началник на кабинета на Румен Радев ще е журналистът Иво Христов.

За външната политика ще отговаря дипломатът Атанас Кръстин, а за правните въпроси - професор Емилия Друмева.

Илия Христозов беше назначен за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество, а Надя Младенова - за началник на кабинета на вицепрезидента, 

Очаква се Елена Йончева да поеме контактите с медиите, а международникът от БСП Деница Златева - европредседателството на България. 

Без съмнение обаче всички погледи са вторачени в служебното правителство. Най-вероятната дата за назначаването му остава 27 януари, петък. Със същия указ Румен Радев ще разпусне Народното събрание и ще насрочи дата за предсрочните парламентарни избори - вероятно 26 март. Преди това държавният глава вероятно ще проведе консултации с политическите сили.

Вече е ясно и къде ще е първото официално посещение на президента зад граница. Румен Радев отива в Брюксел в края на месеца. Там ще се срещне с лидерите на ЕС и НАТО.