У нас делото беше прекратено преди 7 години

Турция праща призовка на българин. Бившият граничен полицай Михаил Цонков, който през 2008 година при изпълнение на служебния си дълг простреля смъртоносно турски рибар-бракониер, трябва да получи обвинителен акт от турски наказателен съд. У нас делото беше прекратено преди 7 години.

В района на Резово Михаил Цонков и негови колеги от „Гранична полиция” задържат трима бракониери, ловили калкан в наши териториални води. Единият оказва съпротива, ранен е и впоследствие почива.

След близо две години съдебните дела бяха прекратени. Днес обаче Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков са призовани в Турция като обвиняеми. Срещу тях са повдигнати четири различни обвинения.

Адвокатът на Михаил е категоричен, че засега няма искане за екстрадиране, но на 21 март той и колегите му трябва да се явят в съд в Къркларели. Бащата на Михаил, който преди 9 години мотивира хиляди българи да подкрепят сина му в подписки, сега е притеснен. А Михаил е убеден в невинността си, както и в това, че ако сега попадне в същата ситуация, отново би защитил страната си по този начин.

Репортер: Цеца Алексова