Досега в Централната избирателна комисия не е постъпила нито една оферта

По темата

Фирмата, която досега винаги е осигурявала машините за експерименталното машинно гласуване, няма да участва в обществената поръчка за изборите на 26 март. Това съобщи за NOVA изпълнителният ѝ директор Веселин Тодоров.

Причината е краткият срок за доставка на 13 500 машини.

Утре последно фирмите могат да заявят пред ЦИК, че ще опитат да осигурят техника за вота. Досега обаче в Централната избирателна комисия не е постъпила нито една оферта.

Обичайно фирмите проявяват желанието си за участие в подобни обществени поръчки в последния възможен ден. Но ако никой не поиска да намери машините, Изборният кодекс ще бъде нарушен.

Съдът вече се произнесе, че машина за гласуване трябва да има във всяка секция.

Миналата седмица служебният кабинет съобщи, че след проучване в Европа и Щатите, изводите са по-скоро, че техниката няма как да бъде доставена за толкова кратък срок.

В закона е предвидено, че ако няма машини, се гласува на хартия, но липсата им би създала условия за оспорване или обжалване на вота. Ако държавата реши машини да има само в някои секции, фирмата, която досега е осигурявала машините, би могла да достави до 26-и март между 500 и 1500 машини. Те биха стигнали за най-много три районни избирателни комисии