Еврокомисията проверява дали руският енергиен гигант не ощетява страните, които снабдява

По темата

Спешна среща за газа на настоящ и бъдещ премиер в Министерския съвет. Огнян Герджиков покани вероятния си наследник Бойко Борисов, за да обсъдят българската позиция по делото на Европейската комисия срещу „Газпром”.

България ще поиска допълнителна информация за предложенията на „Газпром” преди да изрази становището си пред Европейската комисия, каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов, който също присъства на срещата.

„Ако не получим в срок информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като тя е недостатъчна. Ще инициирам изслушване в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъдат подложени на дебат всички предложения”, уточни Павлов.

От своя страна бившият енергиен министър Теменужка Петкова посочи, че този въпрос касае страната ни много пряко.

„При по-голяма част от становищата имаме пълен консенсус. Важно е, че всички разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция на България. За нас е важно да запазим позицията си като транзитен център и да защитим интересите си посредством последващи преговори с „Газпром“ и предоговаряне на много по-добри условия и цени, свързани с доставката на природен газ“, заяви Петкова.

Според Трайчо Трайков е трябвало темата да е максимално публична, което се случвало с решението за дебат в парламента.

„Позицията ни трябва да защити три стратегически цели - цените, свободата и гъвкавост на пазара и мястото на България като център на транзитни потоци“, допълни Трайков.

Делян Добрев от своя страна подчерта, че служебното правителство се движи в правилна посока и повече подробности по позицията на България ще бъдат чути в парламента. 

Припомняме, че ЕК проверява дали руският енергиен гигант не ощетява страните, които снабдява чрез злоупотреба с господстващо положение. В отговор от „Газпром” представиха пакет с нови условия, по които нашата и още седем държави трябва да се произнесат до 4 май. България ще спази срока, макар той да не е задължителен, увериха настоящата и бъдещата власт. Успех на делото би дало възможност на страната ни да договаря двустранно нови и по-изгодни цени на доставките. Това обаче е следващ етап, който вероятно няма да е приключил преди новия отоплителен сезон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.