Арестувани са организаторът и участниците в групата, както и бежанците

Разбит е престъпен канал на граничен пункт „Дунав мост“ за превеждане на мигранти в дървени сандъци, съобщи БГНЕС. Разследва се и участието на служител на Гранична полиция, който е подпомагал трафика.

По темата

Дейността на канала е била следена в продължение на няколко месеца. На територията на Гюргево са арестувани организаторът и участниците в групата, както и превежданите от тях мигранти. Става дума за петима чужденци, укрити в транспортен микробус. Всеки от тях е бил поставен в закован дървен сандък, около който са били облепени опаковки от кашони.

Благодарение на своевременната намеса на полицейските служители е предотвратено задушаването на мигрантите, тъй като сандъците са били облепени с изолационен материал и обвити с найлон, обясниха още от прокуратурата.

Българските власти са образували досъдебно производство. Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе и се осъществява под ръководството на Районна прокуратура – Русе. При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество.

Предстои извършването на допълнителни разпити, изискването на документи и назначаването на експертизи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.