Коментират Татяна Буруджиева и Георги Харизанов

Остават дни до обявяването на новия кабинет на ГЕРБ и Патриотите.

На този етап неофициалната информация сочи, че Патриотите ще влязат в три министерства и ще имат един вицепремиер. Валери Симеонов се очаква да е вицепремиер без портфейл. Министър на отбраната ще е другият съпредседател на Патриотите Красимир Каракачанов. Очаква се екологията също да е под ръководството на Патриотите. В това министерство вероятно ще бъде и една от изненадите - за министър сигурно ще бъде предложен старият седесар Нено Димов. Той беше заместник-министър на екологията в кабинета на Иван Костов. Шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пък ще е предложението на Патриотите за министерството на икономиката.

По темата

За вицепремиери се споменават имената на трима души - Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Валери Симеонов.

И все пак договорките не са окончателни.

„Започвам да се притеснявам за Томислав Дончев – няма как да изкара мандата, защото еврофондовете са до 2020-та година. Много по-важно е какво точно ще се прави. Това, което се даде като приоритети, е твърде общо. Все още детайлите и конкретиката по сектори не е толкова ясна”, коментира Татяна Буруджиева.

Все още няма информация кой ще е правосъден министър.

„Проблемът не е в имената, а в това какво има да се върши”, коментира Георги Харизанов. „Най-големите заявки за реформа в предизборната кампания бяха дадени в образованието и в социалната сфера. Има сектори, които трябва да преминат през шокова терапия и там трябват хора без инстинкт за самосъхранение, които да са наясно какво точно трябва да свършат, а не да са загрижени за личния си образ”, допълни Харизанов.

„Второто много важно нещо за хората, които ще седнат в министерските кресла, е да са легитимно приети в гилдиите. Да бъдат уважавани като хора, които знаят за какво са там”, допълни Буруджиева.

По въпроса за вътрешния министър все още не се споменава нито едно име.  

„Това е добра новина, че малко се говори за вътрешния министър”, коментира Георги Харизанов.

„Мисля, че този път ще бъде избран от средите на тези, които са професионалисти в тази област”, коментира и Буруджиева.

Двамата коментираха и скандала, в който пиарката на Корнелия Нинова атакува във Facebook Лиляна Павлова от ГЕРБ заради чантите, които носела, защото били изключително скъпи. 

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.