На него бяха освободени двамата заместник-министри на външните работи

Огнян Герджиков събра служебните си министри на последно заседание, преди да сдадат властта.

Мандатът на петото служебно правителство в историята свърши. Още от началото премиерът Герджиков се закани, че не иска да се застоява дълго на поста. Отброиха му се 96 работни дни като министър-председател.

На днешното последно заседание Герджиков изпрати колегите си министри с настроение и без много приказки. А после правителството отиде там, откъдето дойде - в президентството, при Румен Радев. 

По темата

„Не знам защо се чувствам много празнично”, каза служебният премиер Огнян Герджиков.

Празник накрая на ретроградния Меркурий. Раздяла с властта и заседанията й.

„Бях убеден, че ще доживеем последното заседание”, добави Герджиков.

А то, последното заседание, беше съвсем редовно. И реши: първо - България да поиска още информация за отношенията на държавната енергетика с руската компания „Газпром”. Второ: открива се ново висше училище във Видин, за да живне. Филиал на Русенския университет с бъдещи 600 студенти.

„Педагодика, машинно инженерство, транспорт, корабоплаване и авиация, общо инженерство”, съобщи Ирина Белчева, говорител на кабинета „Герджиков”.

Една задача-мечта на служебния премиер обаче остана в завещание. По ниски такси за фирмите на Агенцията по вписванията. Ако ги бяха приели днес, щяло да е в нарушение, заради срокове.

По закон и по морал Герджиков и министрите му дойдоха на крака при държавния глава Румен Радев. Да си дадат отчета и да си получат оценката от този, който ги назначи. А президентът - бил доволен.

„Президентът даде много висока оценка на правителството, не знам дали чак толкова заслужаваме”, каза Огнян Герджиков.

По заслугите премиерът Герджиков щял оценява и наследниците си. Засега се въздържа. Но нямал поглед върху всички. А от старите си пролича: съжалявал за Ради Найденов.

Утре Гранитната зала в Министерския съвет ще преживее дежа вю. Същата зала, почти същите министри, същите премиери. Но този, който си тръгна, сега идва. А петият служебен министър и екипът му напускат с облекчение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари