Такива заявки даде просветният министър Красимир Вълчев

Новият екип на Министерството на образованието и науката ще бори неграмотността сред учениците с решителни мерки и мотивирани учители. Тази заявка направи министър Красимир Вълчев на първата си пресконференция във вторник.

По темата

България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, продължаваща миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи в образователно отношение, деца, чиито родители са с нисък образователен статус. Това прави предизвикателствата пред нас още по-големи. Това е предизвикателство пред социално-икономическото развитие на страната ни“, каза Вълчев.

Освен това, властите щели да направят всичко по силите си и, за да задържат повече деца в училище и в детските градини.

Министър Вълчев даде заявка и за това, че до края на мандата на кабинета „Борисов” 3 средните учителски заплати ще бъдат увеличени двойно. С приоритет щели да бъдат преподавателите от малките населени места.

Предстои и промяна в държавните образователни стандарти, които бяха приети преди по-малко от година.

Новите учебници за 1 и 5 клас пък трябва да бъдат готови за старта на следващата учебна година през септември. Този срок обаче няма да бъде спазен при изготвянето на помагалата за 2 и 6 клас.

За предстоящите матури са предвидени още по-строги мерки за сигурност. 4 000 камери ще следят да не се преписва в класните стаи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.