Сегашното правителство ще има 11 дни да ги подготви, добави Корбин

По темата

Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да продължат, заяви днес водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс, след като министър-председателят Тереза Мей не успя да си осигури мнозинство в парламента на изборите.

Мей, чиято Консервативна партия спечели най-много места, даде знак, че ще се възползва от правото си като досегашен премиер първа да се опита да състави правителство, но не е ясно дали ще разполага с необходимата подкрепа да го направи.

Запитан дали преговорите за Брекзит, които би трябвало да започнат на 19 юни, ще бъдат отложени, пред телевизия "Скай нюз" Корбин каза: "Те ще трябва да продължат, понеже член 50 (от Лисабонския договор) е задействан, сегашното правителство ще има 11 дни да подготви тези преговори".

"Позицията ни е съвсем ясна: искаме Брекзит, даващ приоритет на работните места, така че най-важно ще е сключването на търговско споразумение с Европа", допълни Корбин.
Той изтъкна, че лейбъристите печелят на изборите, тъй като увеличават броя на местата си в парламента и процента на подкрепата си, и заяви, че партията е готова да оглави правителство на малцинството.

По-най нови данни консерваторите на Тереза Мей получават 317 места в парламента, а лейбъристите - 261.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.