Задълженията за консумативи са огромни, а финансирането от Здравната каса е недостатъчно

Фалит заплашва единствената онкоболница в Югозапада, която се намира в Благоевград. В нея всеки месец се лекуват около 450 души.

По темата

Надеждите на болните и на ръководството са болницата да се справи с финансовия колапс. Задълженията за консумативи са огромни, а финансирането от Здравната каса е недостатъчно. Болницата има лимит, с който не може да се справи, не може да връща и пациенти, затова и трупа дългове.

Всеки месец през диспансера минават стотици болни - вече и от други области като Кюстендил, Перник и София. Болницата трупа дългове за милиони, а за болните понякога лекарства няма.

А когато парите от Здравната каса закъснеят, ситуацията става критична. Фирми - доставчици на болницата си искат дължимото и спират доставките на лекарства. В последния подобен случай се намесила общината и дала 160 000 лева.

„Това не са козметични операции, а е въпрос на живот и на смърт”, коментира кметът Атанас Камбитов. Към момента закрепваме положението, но ако няма така генерално, радикално решение в посока финансиране от Здравната каса, нещата не стоят добре”.

От болничното ръководство се надяват да избегнат фалита, но не за сметка на пациентите и не закривайки отделения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.