Това увери зам.-министърът по здравеопазване Мирослав Ненков

Двойките с репродуктивни проблеми, вече няма да чакат цяла година за безплатни инвитро процедури. Сроковете за одобрение се съкращават сериозно, обещаха здравните власти. Държавата вече ще плаща до 8 опита инвитро, а не само 3, както досега. Половината от тях ше бъдат със свежи ембриони, а останалите – със замразени. Дейността по асистирана репродукция вече няма да има ограничен бюджет. Очаква се промяната да влезе в сила още до края на тази година.

„Ще може повече хора, повече двойки да се възползват от тази процедура с обществени средства и второ, но не на последно място – значително ще се скъси периода на изчакване. Сега двойките чакат около година, за да получат одобрение за процедура. Сега очакваме да се скъси до 2-3 месеца чакане”, коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Затягат контрола в инвитро клиниките

"Би било нечовешко, която и да е институция да принуждава жените яйчниците им да бъдат стимулирани по 5000 пъти. Броят желаещи да получат този вид помощ е безлимитен, а не броят опити", обясни още Ненков. 

Тризнаците, родени след 9 неуспешни опита инвитро, са добре (ВИДЕО)

Той разясни, че няколко ембриона могат да бъдат замразени за години и да бъдат размразени и имплантирани обратно, без жената да минава през цялата процедура наново. 

„Правителството решава да финансира с обществени средства още един пълен комплект с процедури, с които те стават общо четири. Освен това с обществени средства ще се плаща един замразен ембрион да бъде имплантиран отново“, посочи зам.-министърът на здравеопазването.

Всяко десето българче - родено от непълнолетна майка

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.