От трезорите на БНБ извадиха голямото огърлие "Свети равноапостоли Кирил и Методий"

Специално за Деня на независимостта от трезорите на БНБ извадиха голямото огърлие "Свети равноапостоли Кирил и Методий". То беше показано в Националния военноисторически музей. Първият носител на високото отличие е цар Фердинанд I. 

По темата

За да ознаменува и увековечи историческото събитие той учредява отдавна замисляния от него орден. Той символизира придобилата независимост българска държава и е най-високото отличие в царство България. Изработено е от виенски майстори.

Съгласно статута на наградата броят на живите българи, удостоени с нея, не може да надхвърля 15. До 1944 година носителите са само 10.

С коренно променен статут и външен вид орденът съществува до 1991 година, когато е отменен. През 2003-а отличието е възстановено с името "Св. Св. Кирил и Методий" и заема второ място в наградната система на България.

В Националния исторически музей се съхранява една от малко запазените оригинални снимки от обявяването на независимостта на България. Фотосът служи и за една от малко отпечатаните пощенски картички по случай независимостта ни.

Другата запазена до наши дни картичка с ограничен тираж е самият манифест. Отгоре са изобразени цар Фердинанд и царица Елеонора, а отдолу има снимка на църквата „Св. 10 мъченици“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.