Те настояват за мерки за ограничаване на задлъжняването на болниците

Протестите пред болницата във Враца продължават, докато не бъде намерено решение за здравното заведение. Стачкуващите лекари и граждани настояват за мерки за ограничаване на задлъжняването на болниците, а здравният министър представи идея, която вече се обсъжда с финансовото министерство.   

Протестите на лекари и граждани в защита на Врачанската болница не стихват. Медицинският съвет разпространи информация, че приемът на пациенти не е спиран и са осигурени необходимите медикаменти и консумативи. Въпреки това булевардът пред болницата беше блокиран. Въпреки че има частични доставки, не достигат до всички отделения, като хирургичното например.

Пореден протест и първи оставки във врачанската болница

„Нямаме 20-милилитрови спринцовки. Това е част от консуматив. Много пъти нямаме материали за превръзка, нямаме антибиотици. Например започваме проба с един антибиотик, на другия ден се сменява антибиотика, правим друг”, обясни медицинската сестра Елина Славейкова.

Създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения е идеята, която вече се обсъжда. Здравният министър обясни, че това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва, с които средства болници, като врачанската, да могат да предоговорят някои от задълженията си.

Освен болницата във Враца в затруднено положение са и здравните заведения в Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас. Към момента общо дълговете на болниците в страната са малко над половин милиард лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.