Изказването дойде по повод ученията на Североатлантическия алианс в Грузия

Русия, Абхазия и Южна Осетия възприемат задълбочаващото се сътрудничество на Грузия с НАТО като реална заплаха за регионалната сигурност. Това заяви руското министерство на външните работи по време на поредния кръг консултации за сигурността и стабилността на региона, който се проведе в Женева на 10-11 октомври.

„Делегациите на Русия, Россия, Абхазия и Южная Осетия възприемат по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството на Тбилиси с НАТО като реална заплаха за регионалната сигурност“, се подчертава в изявление на министерството.

Според него в ученията на Североатлантическия алианс, проведени през лятото и есента на тази година в Грузия, са били задействани рекорден брой военни и единици бойна техника.

“Присъстващите на тях представители на отделни държави, членуващи в НАТО, подчертават антирусийската насоченост на маневрите и тяхното значение на Грузия от гледна точка на бъдеща „деокупация“ на Южна Осетия“, се казва още в текста.

„Подобни действия на Тбилиси и членовете на Алианса са в разрез с целите на Женевските дискусии, обезценяват работата на този формат и водят към нарастване на напрежението в региона“, заявява още руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.