Агенция "Франс прес" прпомня тази част от историята на областта

На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния Луис Компанис обявява Каталунска държава в пределите на несъществуваща федерална република Испания. Десет часа по-късно и след смъртта на десетки души той се предава, припомня АФП.

Журналист: Това е най-тежката конституционна криза в Испания от 1978 г.

Когато Компанис прави прокламацията си, левите партии са обявили "обща революционна стачка" в знак на протест срещу влизането в правителство на трима министри от коалиция, обединяваща и десни партии - СЕДА (CEDA).

НА ЖИВО: Каталуния обяви независимост, Испания й отне автономията (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Каталунци!, се провиква Компанис от балкона на Женералитата, централата на каталунското правителство (. . .) В този тържествен час, в името на народа и Каталуния, обявявам държавата Каталуния от федералната република Испания и, за да установим и укрепим връзките с ръководителите на общия протест срещу фашизма, ги кани да установят в Каталуния временно правителство на републиката". 

Кметът на Барселона се обяви против независимостта на Каталуния

Компанис очевидно не се е бил консултирал с ръководителите на общата стачка, а втората испанска република не е федерална. За първи път обаче, без да успее да одобри конституцията през декември 1931 година, Каталуния, самопровъзгласила се република, прави опит да получи статут на автономия, който е съвместим единствено с модела на федерална държава. На Мадрид ще му бъдат необходими напрегнати преговори, за да сведе компетенциите на Каталуния до приемливи пропорции за новата единна държава.

РАДОСТТА НА КАТАЛУНИЯ В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Отговорът на правителството не се забавя. Главнокомандващият на военните сили на Каталуния, генерал Доминго Батет, отказва да се подчинява на Женералитата и след като се консултира с премиера в Мадрид, обявява военно положение.

Полицай убива пехотинец и армията отвръща на удара. При сблъсъците през нощта според историците загиват между 46 до 80 души. В 6 ч. сутринта на 7 октомври, 10 часа след обявяването, Компанис се предава на генерал Батет.

МВнР: България подкрепя териториалната цялост на Испания

Компанис е арестуван с правителството и редица депутати. Снимката им зад решетките ще обиколи света.

На 14 декември със закон е отменена автономията на Каталуния за неопределен срок.
Компанис намира убежище във Франция след гражданската война (1936-1939), където е арестуван от германците през 1940 г. и предаден на диктатора Франсиско Франко. Разстрелян е на 15 октомври в крепостта Монтжуик над Барселона. Той става герой за каталунските сепаратисти, припомня БТА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.