Изказването дойде по време на конференция във Ватикана

Папа Франциск предупреди днес, че международните отношение повече не могат да бъдат "държани в плен" от политиките на страх и ядрено възпиране, и призова държавните лидери да се стремят към свят без атомни оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Франциск приветства носители на Нобеловата награда за мир, служители на ООН и НАТО и дипломати от страни, притежаващи ядрено оръжие, на конференция във Ватикана. Целта й е да се стимулира подкрепа за глобално преориентиране от възприетата през Студената война политика на ядрено възпиране към политика на пълно ядрено разоръжаване.

Нобелът за мир отиде при организатори на кампания за забрана на ядреното оръжие

Папата призна, че сегашните напрежения може да направят подобни усилия "все по-далечни". Той обаче каза, че разчитането на ядрени оръжия за поддържане на баланса на силите "не създава нищо друго освен фалшиво усещане за сигурност" и че всяко тяхно използване, дори случайно, ще бъде "катастрофално" за човечеството и околната среда.

"Международните отношения не може да бъдат държани в плен на военната сила, взаимното сплашване и парадирането с оръжейни арсенали", каза Франциск.

Според него мирът и сигурността между нациите трябва да бъдат "вдъхновявани от етика на солидарността".

По думите му "утопията за свят без смъртоносни инструменти за агресия може да бъде постигната с напредък, който е едновременно ефективен и приобщаващ".

Папата напълно подкрепи новия договор на ООН, призоваващ за премахване на ядрените оръжия, като заяви, че споразумението запълва съществена юридическа празнина в международното право.

Конференцията за ядрено разоръжаване във Ватикана беше открита от кардинал Питър Търксън, който предупреди, че светът е застрашен от "ядрен холокост", посочват БТА и ДПА.

"Ние живеем в момент от човешката история, когато страхът от евентуална глобална катастрофа се засилва до степен, рядко преживявана от дните на кубинската ракетна криза", заяви той, вероятно имайки предвид Северна Корея.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.