Десетки семейства са платили още през лятото, но печките им още са празни

Зимата вече е тук, а цяла община с 10 села е без дърва за огрев. Стотици в община Хисаря чакат вече с месеци доставка на евтини дърва, обещани от общинската управа.

Хората са си платили още лятото, но на 5 декември и печките им още са празни. 

Колко ще платим за отопление с различните видове горива?

В Община Хисаря има над 250 хиляди хектара гори. Стотици разрешителни за сеч, десетки камиони и складове, пълни с дърва. А печките на местното население стоят празни. 

„В момента има платени 240-250 кубика, които не са доставени”, заяви кметът на Хисаря Пенка Дойкова.

Това трябва да свършат две местни фирми от Старосел, спечелили конкурс за сеч и доставка до адресите на хората – „Бергин 13” и „Дидо 84”. И с двете общината е подписала договори на... 31 юли. 

"Бергин 13" е издължила количествата, които трябва да добие. По договор тя трябва да достави 389 кубика на хората. Всеки кубик трябва да бъде описан на сайта на Агенцията по горите къде и как е доставен. Справка на превозните документи обаче показа, че липсват 140 кубика. Не са доставени или не са описани? Собственикът Иван Берберов казва, че не си води записки колко дърва и на кого е докарал. 

ПРЕДИ ЕСЕНТА: Скок в цените на дървата и въглищата

Що се отнася до втората фирма "Дидо 84" – оказва се, че тя не е изпълнила договора от юли месец за доставка на близо 500 кубика. Справка в превозните билети показва, че са доставени едва 170 кубика. Кметът Дойкова посочва, че оправданието е било, че имат проблем с транспорта.

Заради неизпълнението на договора на 15 ноември общината сключила нов - с Иван Бербервов за 532 кубика дърва. От тях досега сега се топлят едва трима души. 

"Аз ще ги добия, но няма да мога да ги извозя, ако падне сняг. След Нова година ще ги извозим", каза той за NOVA. И допълни, че гаранцията за неизпълнение на договора му е едва 500 лева.

NOVA реши да провери с подставено лице дали двете фирми, които твърдят, че нямат дърва за огрев, все пак продават такива.

След излъчването на репортажа от Министерството на земеделието са организирали транспортиране на дърва за огрев за всички хора от списъците в община Хисаря, които чакат от месеци. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.