Медиците искат оставката на директора на болницата Асен Балтов

Втори ден на протести в „Пирогов”. Медиците от спешната болница излизат отново на улицата с искане за оставка на директора си. Обвиненията им към професор Асен Балтов са, че управлява хаотично и некомпетентно.

Лекарите се оплакват още от ниски възнаграждения, недостиг на лекарства и консумативи, както и от скандални назначения.

ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТ: Медици в защита на уволнените от "Пирогов"

По случая е назначена проверка от Здравното министерство. До приключването й от ръководството на болницата отказват коментар, но лекарите заплашват да напуснат, ако професор Балтов не се оттегли. 

„Чашата преля, когато беше предложено подписването на заявления за трудови договори с изпитателен срок от шест месеца. Тоест, преминаването от постоянен на временен договор. Става въпрос за целия персонал от травматологията и хирургията на болницата”, обясни в „Здравей, България” доц. Стоян Сопотенски от "Пирогов".

По думите му това е удобен начин за отстраняване на лекари, защото в рамките на този шестмесечен срок всеки може да бъде освобождаван без каквито и да е обяснения.

„Според мен е абсолютно скандално съкращаването на пенсионирани сестри и лаборанти и в същото време назначаване на пенсионирани военни на входа на болницата”, каза още доц. Сопотенски. 

„Скандалното е това, че на местата на тези, които са освободени, не се назначават нови хора. По този начин се натоварват останалите, които продължават да работят същата по обем работа. Съответно се влошава качеството”, коментира д-р Ивайло Филибев.

От „Пирогов” информираха, че болницата продължава да работи при нормални режим и натовареност. През последното денонощие повече от 600 лица са потърсили помощ. Повече от 130 от тях са оставени за лечение в болницата.

„Всички звена оказват денонощна медицинска помощ въпреки опитите да се създава напрежение”, заявиха от „Пирогов”.

По-късно през деня лекарите съобщиха, че продължават с протестите и утре в 13:30 часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.