Петър Христов беше убит с няколко куршума

Разстреляха крупен бизнесмен посред бял ден в София. Петър Христов беше убит с няколко куршума на булевард „България” - на метри от основното правителствено трасе в столицата.

По непотвърдена информация по него са изстреляни осем куршума, но един - в гърдите, се е оказал фатален. Стрелецът не е заловен. Основният мотив за разстрела, по който работят службите, е свързан с бизнеса му.

ПОКАЗЕН РАЗСТРЕЛ: Убиха известен бизнесмен в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

49-годишният Петър Христов е убит на влизане в своя офис на столичния бул. „България” минути след 10.00 часа. Изстрелите са чули всички в квартала. Стрелецът най-вероятно се е укривал в новостроящата се сграда, която се намира точно до сградата, в която е офисът на Петър Христов. Полицията снемаше отпечатъци от едно от счупените стъкла.

Според журналиста Слави Ангелов Петър Христов е и човекът, който помага на службите на разбият бандата за отвличания "Наглите". Службите проверяват и тази хипотеза, но според Ангелов не „Наглите” стоят зад разстрела, а бизнес интереси.

Петър Христов спонсорира лечението на Мануела Горсова, която пострада тежко при катастрофа, причинена от олимпийския шампион Максим Стависки. Няма данни Христов да е бил заплашван или да е ходел с охрана.

Стрелецът все още се издирва. Не е ясно нито оръжието на престъплението, нито с колко точно куршума е улучен. 

Междувременно заради зачестилите тежки престъпения президентът Румен Радев се срещна с вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов. Президентът им е отправил препоръки относно пропуски, свързани с издирването на лица, извършили престъпления.

МВР: Няма данни Петър Христов да е бил заплашван (ВИДЕО)

Кой е Петър Христов?

Той започва бизнеса си във Велико Търново още през 90-години на миналия век. Там са и основните фирми, в които има участие. Според един от близките му приятели - актьора Владислав Карамфилов, Христов е давал много пари за благотворителност.

Понастоящем Христов се свързва с голямото млекопреработвателното предприятие „Лактима”, но формално не се води негов собственик. В дружеството, което стопанисва комбината, фигурира името на дъщерята на Христов. Убият бизнесмен има и строителен бизнес.

Красимир Горсов: Петър Христов спаси живота на дъщеря ми Мануела

Фирмите и консорциумите, в които участва, изпълняват инфраструктурни обекти в общините от Великотърновска област, като ремонтът на центъра в Горна Оряховица и мащабен проект в град Свищов. През лятото на миналата година Петър Христов приключи строителството на депо за отпадъци, обслужващо шест общини. Името му става известно при учредяването на партия ГЕРБ през 2008 година и малко по-късно, след като стана благодетел на Мануела Горсова. Заедно с актьора Владислав Карамфилов помагаха на момичето да живее.

Петър Христов се прочу и с идеята си да построи квартал на богатите „Велико Търново Хилс”. След откриването му обаче проектът с инвестиции от Израел не успя да се развие. За хората в региона бизнесменът е популярен и като човек, който прави дарения за различни каузи.

В родното му село Самоводене хората бяха в шок. Там обмислят да обявят ден на траур, но все още не е ясно кога ще бъде този ден, както и къде ще е неговото погребение.

Репортери: Десислава Георгиева, Мартин Георгиев 

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНИЯ РАЗСТРЕЛ ЧЕТЕТЕ ТУК!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.