Заседанието продължи повече от 4 часа

Повече от четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, на което бяха обсъдени политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Ключовитер теми, които са обсъждани, били разходите на България в областта на отбраната и ролята й в общата политика за отбрана и сигурност на Европейския съюз.

Пред участниците били прочетени шест доклада: три от тях - от военния министър Красимир Каракачанов, по един от министрите на икономиката и образованието и един от председателя на БАН.

КСНС обсъжда политиката за сигурност и отбрана на ЕС

Обединихме се около позицията, че председателството е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности за страната ни”, каза държавният глава.

"Като председатели на Съвета на ЕС трябва да покажем, че планираме отбранителната си политика по европейски образец", добави Румен Радев.  

Румен Радев: Ще приема всяко решение на властта за преразглеждане на мораториума

Той подчерта, че отбранителна програма на България изисква план за развитие за поне 10 години напред. И приветства решението на властите разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП на страната.

От заседанието стана ясно, че ще бъдат създадени Международен институт за устойчиви технологии и научен център за Източна Европа. Целта на тяхното функциониране ще е да задържа младите хора от Западни Балкани в региона.

Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 9 януари

Именно неговото развитието е сред основните приоритети на българското европредседателство, многократно подчерта Радев.

По време на заседанието на КСНС във вторник участните са обсъдили и тежката криминогенна обстановка в страната ни през последните седмици.

Петков: Убийството на Петър Христов е удар срещу управлението

"МВР полага всички усилия за разкриване на тежките криминални престъпления. За да има успех в това обаче, е нужно усъвършенстване на модела за борба с престъпността и по-добра координация между институциите", смята държавният глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.