От МЗ ще помага на общините да преструктурират губещите лечебни заведения

Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на общините да преструктурират губещите болници. Това заяви заместник–здравният министър Бойко Пенков в предаването „Здравей България”.

Отпускат допълнително 28,5 милиона лева за общинските болници

Той коментира, че едва 10% от лечебните заведения са пред фалит и кризата в случая не е толкова финансова, колкото управленска.

Бойко Пенков коментира протестите в понеделник на 23 общински болници, които казват, че са пред фалит.

Общинските болници излизат на протест

Една от болниците с големи задължения е общинската в Гоце Делчев. Задълженията ѝ възлизат на 800-900 хил., а годишно през нея минават 7000 пациенти. 

„Изключително трудно се справяме с финансовите задължения, всяка година растат. Около 85% от приходите ни отиват за възнаграждения на персонала, които никак не са високи”, заяви директорката.

Според зам.-министъра на здравеопазването трябва да има преструктуриране и реорганизация на дейността в губещите болници.

Общинските болници излязоха на протест, МЗ им отпусна пари

„Има 126 общински болници, има и 130 частни. Да сте видели частните да стачкуват, защото не им стигат парите? Всяка болница трябва да си прави много строго сметка на парите и да си прецизира разходите. Еднакво е заплащането и за едните, и за другите”, заяви Пенков. 

Зам.-министърът обаче допълни, че това са парите в България.

„С парите, които се отделят на човек на година – 679 лв. общо, се правят чудеса. Хората получават изключително добро здравеопазване за този ресурс, който имат”, заяви Пенков. 

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.