От посолството ни в Румъния са запознати със случая

Лошото време блокира десетки българи по летищата. 90 души прекараха нощта на летището в румънския град Тимишоара, където бяха пренасочени след затварянето на пловдивската аерогара.

Близо 200 българи излитат от Лондон за Пловдив, но се приземяват в Тимишоара, снощи заради лошото време. 23-ма души са настанени в хотел, а на останалите авиокомпанията предлага извозване с автобуси. 62-ма се съгласяват и в този час вече са прекосили българската граница, по информация на консула ни в Румъния.

Около 100 българи блокирани в Рим заради лошото време

90 души обаче остават на летището в Тимишоара. Пак по данни на българските власти, те не са настанени в хотел, защото е нямало места в близкия град, а самолетната компания продължава да търси вариант за връщането им в родината.

До момента „Райнеър” не са публикували становище по случая. Техен представител е в контакт с нашия консул и със сънародниците ни в Румъния. Предоставени са ваучери за храна и напитки, но според пасажерите, стойността 5 евро е недостатъчна.

Могат обаче да претендират за храна и квартира и за адекватен превоз до България, при първа възможност. И, категорично, за възстановяване на извънредни разходи, напомнят от асоциация Активни потребители.

Досега няма случай на неосребрени разходи, но при прецедент, европейският потребителски център ще защити правата на пътниците.

Малко преди обед МВнР съобщиха, че в българското посолство в Букурещ е сформиран кризисен щаб. Целта е той да съдейства на българите, изпаднали в затруднение. Информация или сигнали може да получите на изписаните дежурни телефони в българското посолство.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50 и +40 21 230 21 59.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.