Председателят на хуманитарната организация обясни, че за тях са важни парите, които получават от отдадените под наем помещения

Оръжейна фирма е регистрирана и има офиси в централата на една от най-влиятелните хуманитарни организации у нас - Българския червен кръст. За парадокса и възможните последици от него разказва репортерът на NOVA Генка Шикерова.

БЧК съжителства с оръжейната фирма от момента, в който става собственик на сградата в столичния квартал „Лозенец”.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: За всички напълно разрушени къщи в Хитрино - максимално обезщетение

Председателят на организацията Христо Григоров обясни, че за БЧК нямало значение на каква компания отдава офиси под наем.

Нас ни интересува финансовият ресурс, който получаваме. Този финансов ресурс – казвам, го връщаме", заяви Григоров. От организацията обаче отказаха да предоставят на NOVA договора за наем. Не казаха и за какво се използват приходите от него.

На четвъртия етаж, където се намира оръжейната фирмата, няма табела. Адресът фигурира и в официалната регистрация на дружеството.

„Разследване в Темата на NOVA”: Модерни времена

В същото време от договори за наем, регистрирани в Агенцията по вписванията, става ясно, че евентуални отношения на хуманитарната организация с оръжейна фирма биха представлявали риск за имиджа и репутацията на БЧК.

Правилата на Международния комитет на Червения кръст са категорични: комитетът нито търси, нито приема подкрепа от компании, произвеждащи или търгуващи с оръжие. Организацията е основоположник на международното хуманитарно право.

От Международната федерация на Червения кръст, към която принадлежи и БЧК, не пожелаха да коментират казуса.

Цялото разследване на Генка Шикерова гледайте в неделя вечер, веднага след Централната емисия на Новините на NOVA.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.