Легендарният режисьор представя новия си филм в София

Легендарният кинорежисьор Вим Вендерс отново е в България. Като гост на „София филм фест” той представя най-новия си филм „Потапяне” с Алисия Викандер и Джеймс Макавой, както и подбрани заглавия от своята филмография.

„Потапяне” Вендерс определя като история за безусловната любов.

Може би сте гледали много любовни истории, но този филм не е такъв. Актьорите са невероятно талантливи – и Алисия, и Джеймс. Това е любовна история, която се разиграва на място, където има толкова омраза, колкото и любов. Това е съвременна любовна история. Надявам се, че ще я понесете”, каза режисьорът в интервю за NOVA.

Той споделя, че „красотата на любовта е в това, че може да расте”.

Филмът "Ага" откри 22-рото издание на "София Филм Фест"

Първата ми професия е пътешественик. Втората ми професия е тази на режисьор и филмов продуцент. Третата е фотограф. Обичам да пътувам, обичам усещането да съм на път за някъде. Като млад режисьор открих, че мога да снимам филми, докато пътувам. Вълнуващо е. Затова нарекох продуцентската си компания “Road movies”, сподели Вендерс .

Той признава, че от най-ранна детска възраст мечтае да живее и работи в Америка.

Дълго живях там. Но американската мечта вече я няма. Отиде си. Не е непременно кошмар, но реалността вече не е мечта, не е копнеж. Това не е Страната на неограничените възможности. Това е страната, в която пропастта между богатите и бедните става все по-голяма”, споделя режисьорът.

В своите интервюта той отказва дори да спомене името на американския президент. Сравнява Доналд Тръмп с анимационния герой Чичо Скрудж, известен с алчността си.

Николай Волев: Много е лесно един режисьор да се помисли за Господ

Вярвам в идеята за Съединените американски щати и ценностите, с които страната е създадена. Те са още живи. Идеята за Америка ще оцелее дори и след хора, които се мислят за голяма работа, имат голямо самочувствие и са твърде арогантни”, коментира Вендерс.

Той отрече твърденията на скандалния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, че двамата са приятели.

Няма оправдание или извинение за поведението му”, категоричен е режисьорът.

Цялото интервю гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.