Предстои процес на екстрадация в САЩ

Арест на българин у нас, след като Америка поиска екстрадирането му. Желяз Андреев е зад решетките от два дни с прокурорска мярка за 72 часа. Какво налага това крайно решение?

Задържаха мъж, свързан с убийството на руския посланик в Турция

 Предисторията на ареста е, че Желяз Андреев заедно с приятелката си Милена пристига в родния си град Добрич, за да изкарат празниците с родителите му. В събота Желяз е повикан за справка уж за ПТП. Отива, но е задържан с искане за екстрадиция в САЩ, затова че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години.

Обвинението за Желяз е за това, че е контрабандист и е „заговарял срещу САЩ”, заяви адвокатът му.

САЩ ще разгледат турското искане за екстрадация на Гюлен

„Сирийските авиолинии не са компания, която той е намерил сам, даде му се готова. Аз работех два месеца преди него в същата компания. Много добре си спомням как започна той, колегите му, как се формираха техните портфолиа от компании. Убедена съм, че Сирийските авиолинии не са компания, която той сам си е избрал да работи, и да бъде в контакт”, каза приятелката на Желяз, Милена.

„Доколкото  ми е известно, управителите на дружеството излежават двугодишни присъди в САЩ, като от известно време Желяз фигурира в черен списък, който е публикуван в интернет и се поддържа от федералното правителство на Щатите. Списъкът визира лица, които или са престъпници, или са уличени в съдействие на подобни групи. Миналата седмица Желяз дойде при мен да изчистим този проблем. В момента се намира в ареста”, добави адвокатът му.

Белград отказа да екстрадира Цветан Василев

„Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, който сме задържали. С части за самолети, със сирийски субекти, за които обаче, има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура”, каза говорителят на главния прокурор, Румяна Арнаудова.

Какво предстои оттук нататък? Най-вероятно съдът в Добрич ще трябва да гледа искането на ВКП за задържането на Желяз Андреев за 60 дни в ареста, за уточняване на детайлите по евентуалната му екстрадиция. Повече очаквайте в „Здравей, България”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си