В четвъртък започват преговори със здравния и социалния министър

Национален протест на хората с увреждания. Пред Министерския съвет се събраха няколко хиляди души. Те се обединиха срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера следобед властта се отказа.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Ненков: Пари на НОИ отиват при хора, които не се нуждаят от помощ

Протестът приключи. Хората пристигнаха от различни градове на страната, за да поискат справедлива реформа.

Въпреки че държавата направи крачка назад и изтегли промените в този им вид, протестиращите казват, че имат пълно основание да са тук. По думите им управляващите оттеглят само една част от спортните промени.

Пациенти ще доплащат повече за животоспасяващи медицински изделия

„Наредбата за медицинската експертиза е част от тази реформа. Това е крачка, за която сме благодарни. Оставаме обаче непремирими по отношение на концепцията за експертиза на работоспособността. Трябва тя да бъде изтеглена незабавно”, каза Адриана Стоименова, заместник-председател на НСИХУ към Министерския съвет.     

„Преди 10 години излязохме за пръв път на улиците на София. Прекалено много търпение проявихме, изчерпахме всички форми на възможен диалог, на компромиси”, заяви Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Хора с увреждания излизат на протест срещу реформите в ТЕЛК

Снимка: Мария Христова, NOVA

„Започна да се говори за т.нар. „фалшиви” ТЕЛК-ове. Самата дума „фалшиви” означава, че това е престъпление. Не мога да разбера как това, че сме хора с увреждания ни прави съпричастни към това престъпление”, попита Павел Савов, председател на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

От утре органзиациите, които преставляват хората с увреждания, ще започнат преговори със здравния и социалния министър.

Няма да има промени в медицинските експертизи

Припомняме, че задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално предвидената реформа предвижда инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите, и да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.