За това предупреждават лекари и пациентски организации

И тази година пациентите ще трябва да доплащат повече от джоба си за някои лекарства и медицински изделия. За това предупреждават лекари и пациентски организации, след като вече е в сила новият списък с медикаменти, плащани от Здравната каса. При кои медицински продукти цените ще се променят най-драстично и как ще се отрази това на болните?

Стентове, пейсмейкъри, клапи – това са само част от изделията, които се използват при сърдечно-съдови заболявания и за които ще трябва да се доплаща значително. Повече пари от джоба на пациента ще отиват и за медицински продукти, които сега се плащат през здравното министерство, а не по каса. Такъв е случаят с някои бъбречни заболявания.

Димитрина Атанасова всеки ден пие лекарства за високо кръвно, сърце, диабет и стомах. За тях доплаща от пенсията си поне 60 лева. За да продължи да живее нормално сега трябва да й се сложи сърдечна клапа. За нея касата плаща 40 000 лв. Останалите - до 10 000 лв. трябва да дойдат от пациента.

Ще доплащаме ли повече пари за медицински изделия?

„Че сме осигурени, осигурени сме, но кажете какво да се направи? За бедните хора е нормално да е по-евтино, разбирате ли? Ако може Здравната каса да поеме повече, а ние бедните да платим по-малко”, коментира Димитрина Атанасова.

Часове след интервюто Димитрина вече има клапа, доплатена от дъщеря й.

„Помолих колега, който работи в Германия, направихме си труда да направим справка. Тяхната държавна каса плаща 35 000 евро”, обяснява проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.

Стотици други пациенти също ще трябва да плащат от джоба си повече от миналата година за животоспасяващи медицински изделия.

„Изкуствените сърца – тези системи за механично подпомагане – от 163 000 са паднали на 133 000 – около 20%. Болницата, за да не умре пациентът, ще сложи такова устройство и ще калкулира 30 000 лв. загуба”, коментира проф. Генчо Начев, изп. директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

Рекорден брой пациенти в "Пирогов" по Великден

„Болницата може да си позволи за 4-5 пациента, но не може да си позволи като практика”, на мнение е проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.

От Здравната каса ни обясниха, че за новите цени на медицинските изделия са взети предвид най-ниските стойности, които болниците са отчели по фактури през 2017 г. Както и нивата, до които плащат други здравни каса в Европейския съюз. Освен това, в болничната помощ били въведени над 800 нови изделия, които касата ще покрива частично или изцяло.

„Събираме пари по български, а плащаме по американски, защото изделията са американски, японски, германски, те постъпват на българския пазар с техните си цени”, казва още проф. Иво Петров.

Надеждата на медиците е, че доставчиците на изделия ще се съгласят да намалят цените.

„Ние смятаме да направим регистър на медицинските изделия, както това съществува за лекарствата”, коментира здравният министър Кирил Ананиев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.