Разказ от първо лице на космонавта от дублиращия екип на „Союз ТМ 5” Красимир Стоянов

Днес отбелязваме Световния ден на авиацията и космонавтиката. Навършват се и 30 години от втория българо-руски космически полет с участието на Александър Александров.

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката (ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ)

За магията на звездите, за предизвикателствата и подготовката за полет в необятния Космос - разказ от първо лице на космонавта от дублиращия екип на „Союз ТМ 5” Красимир Стоянов.

Половин век по-късно, смъртта на Гагарин остава държавна тайна

Годината е 1988-а. Два българо-руски екипажа са готови за полет в Космоса. Българите са Александър Александров и Красимир Стоянов. 30 години по-късно Красимир пази много хубави спомени от близо 2-годишната подготовка.

Учителят на Гагарин пред NOVA: Юрий подари душата си на света

За магията на звездите космонавтът разказва с най-голяма радост на децата в Авиокосмическия център към училище Юрий Гагарин в комплекс „Камчия”. Там мечтаещите за пътешествия в далечни галактики могат да получат първи уроци по управление на космически кораб и то в капсула, която е пълно копие на спускаемия апарат на кораба „Союз”. В такава се тренирал и Красимир Стоянов.

Гагарин - първият човек, докоснал звездите (ИСТОРИЧЕСКИ КАДРИ)

Тайните на звездите вдъхновяват децата независимо от времето, в което живеят, категоричен е космонавтът. Тази година се отбелязват и 55 години от полета на първата жена в Космоса - Валентина Терешкова.

Руски космонавт обяви истината за гибелта на Гагарин (ВИДЕО)

И въпреки че полетите на българи в Космоса са останали в миналото, днешните любители на звездите знаят много за космическите успехи на страната ни.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.