Този въпрос задават редица западни медии

Становището на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), потвърждаващо британското становище за веществото, използвано при нападението в Солсбъри, донесе голямо облекчение за Великобритания, която заяви, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с веществото "Новичок", пише британският в. "Гардиън".

Международна агенция потвърди: Скрипал е отровен с "Новичок" (ВИДЕО)

Лондон поиска среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъдат обсъдени заключенията, а външният министър Борис Джонсън заяви, че само Русия разполага с мотива, средствата и възможността. В същото време стратегията на Кремъл е да използва всички пропуски в британските обвинения, подчертава изданието, цитирано от БТА.

Великобритания: Юлия Скрипал отказа помощта на Русия

Джереми Флеминг, директор на Центъра за правителствени комуникации (британската служба за електронно разузнаване), направи необичайно остър коментар за чужда държава, заявявайки, че нападението в Солсбъри показва колко безразсъдна може да бъде Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". В първата си реч след една година на поста, Флеминг заяви, че заплахата от Москва никога не е изчезвала, но вече не може да се пренебрегва. "Те не играят по същите правила" и размиват границите между държавна и престъпна дейност, подчерта той на конференция за киберсигурността в Манчестър. 

Москва: Великобритания насилствено е задържала Юлия Скрипал

Не е ясно какво ще стане оттук нататък във връзка с този случай, отбелязва френският в. "Либерасион". Международната мобилизация след нападението срещу семейство Скрипал може да е изненадала Русия, но осъждането й от страна на Великобритания и международната общност е съвсем друг въпрос.

Защо Сергей Скрипал не умря?

Изданието цитира думите на Киър Джайлс, експерт по Русия в центъра за анализи Чатъм хаус: "Русия няма срам и няма какво да губи. Дори ако е отговорна, тя ще продължи да отрича". 

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.