Това прогнозираха американски метеоролози

Има голяма вероятност ураганите в Атлантическия океан тази година да превишат нормата и да бъдат от един до четири, прогнозираха американски метеоролози, предаде БТА.

Синоптиците заедно с Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) предвиждат 70% вероятност да се разразят между 10 или 16 тропически циклона, 5 или 9 от които могат да прераснат в ураганни ветрове със скорост 119 км в час.

Може да има от един до четири по-големи урагана с 3, 4, или 5 бури и скорост на ветровете над 178 километра в час.

В случай че прогнозата е точна, сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2018, който започва на 1 юни, ще е над нормата, но няма да бъде така жесток като този през 2017 г., когато имаше 6 урагана.

Напредъкът в техниката и изчисленията през последната година подобриха възможностите на учените от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания да прогнозират пътя на бурите, каза Уилбър Рос, секретар по търговията на САЩ.

"Разрушителният ураганен сезон през 2017 г. показа нуждата от навременни и точни прогнози", добави той.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) прогнозира точно изключително активен сезон миналата година. Тогава имаше 17 тропически циклона, 10 от които прераснаха в урагани. Шест урагана удариха сушата: Харви - Тексас, Ирма - Карибското и югоизточното крайбрежие на САЩ, Мария - Карибите и Пуерто Рико.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес