Акцията започна вчера, в Деня на детето.

 Палатков лагер пред Парламента. Акцията е срещу социалната политика на държавата, а инициатори са родители на деца с увреждания. Палатките и надписите „системата ни убива” са точно срещу входа, през който депутатите влизат в Народното събрание. Организаторите обясниха това с идеята си всеки ден, всеки български народен представител да се сеща поне по веднъж за проблемите на семействата, в които има дете с увреждане. Акцията започна вчера, в деня на детето и е безсрочна засега.

Родители на деца с увреждания на палатков лагер пред парламента (ВИДЕО)

С четири лева и 23 стотинки трябва да живее дете с увреждания, което навърши пълнолетие и няма как да работи. При палатковия лагер изникна и надгробна плоча, където почива конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.   

„Ние няма да се откажем, докато не видим реални резултати от това хората да имат право на достоен живот. Само с обещания и работни групи не става. След няколко години, ако нещата не се променят, едва ли ще имаме последователи, които така упорито да отстояват правата на хората с увреждания”, заяви една от майките.

Пишат нов закон за хората с увреждания

„Основният въпрос е начинът на мислене за хората с увреждания. Това, което казваме, че системата ни убива е всъщност… Законът трябва да се напасне към хората”, заяви баща на дете с увреждане.

„Ние не искаме да говорим за пари, а за промяна, но ситуацията е такава, че децата ни, когато станат 18, нашият син ще получава една социална пенсия. Не само е унизително, но и невъзможно да се живее с тези средства”, каза протестираща майка.

Вижте повече във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.