Проектът започва пред месец и обхваща територия от 1 километър

Масивни камъни блокират незаконното паркиране на зелени площи. Така общината смята да реши проблема с нарушителите в района на Борисовата градина. Планира се и изграждането на нов паркинг.

Прилича на кадър от анимационното филмче за семейство Флинстоун. А всъщност е улица в столичния квартал „Изток”. За да спрат незаконното паркиране в района на Борисовата градина от общината поставиха стотици камъни на столичната улица „Незабравка”.

Проектът започва пред месец и обхваща територия от 1 километър. А стойността му е около 10 000 лева.

СПОР ЗА ПАРКОМЯСТО: Има ли злоупотреби със стикерите за хора с увреждания?

„Решихме да използваме камъни, тъй като това е естествен материал. За момента сме решили това да бъде само около лесопарковите територии. Световна практика е използването на този вид материал за ограничаване на автомобилното паркиране. Камъните са доста големи. Използва се тежкотоварен транспорт с организация на движението”, заяви арх. Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система”.

А мнението на живеещите в района относно каменната блокада на входа на парка е контрастно.

„Подкрепям го. Ако може и от тази страна да сложат още по-големи камъни. По друг начин няма как да ги спрат. Явно в България по друг начин не се случват нещата”, коментира Елена Герасимова.

Разширяват „зелената зона" в София?

„Колите спираха на зелените площи и не беше правилно. Това е умно решение”, коментира Александър Ботев.

Най-много нарушения от общината отчитат през почивните дни. За да се справят с проблема, предстои строителството и на нов паркинг.

„Той ще е за 86 автомобила и ще се намира в участъка между Руското посолство и Телевизионната кула. Осигурили сме алтернативи, като в събота и неделя е разрешено паркирането в най-дясната лента на бул. „Драган Цанков”, обяснява инж. Цветомир Жеков - кмет на район „Изгрев”.

Проверките за паркиране върху зелени зони няма да спрат, а глобата за нарушителите е 50 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си