Президентът Ердоган положи клетва

Турция вече е президентска република. С полагане на клетва в парламента и тържествена церемония в президентския дворец Реджеп Ердоган встъпи в длъжност, с което държавното устройство на практика се трансформира от парламентарно в президентско.

Радев: Стремя се да изграждам отношения на доверие с всички президенти на съседни страни

В ръцете на Ердоган, вече е съсредоточена цялата изпълнителна власт. Тоня Димитрова работи по темата.

С обсипан от карамфили автомобил, Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Меджлиса, където беше посрещнат с маршова музика.

„В качеството си на президент на републиката, се заклевам в честта и репутацията си пред великата турска нация и пред историята да съхранявам съществуването и независимостта на държавата”, положи клетвата си новият стар президент.

Ердоган с повече власт и по-малоброен кабинет

В присъствието на 22-ма държавни глави, сред които и Румен Радев, 17 министър-председатели и десетки официални лица Реджеп Тайип Ердоган стана първият държавен глава на Турция като президентска република.

След клетвата в Меджлиса, както повелява протоколът, Ердоган посети мавзолея на основателя на турската република - Кемал Ататюрк. Следва пищна тържествена церемония в президентския дворец, с която се отбелязва раждането на президентската държава. 15 години бяха нужни на Ердоган, за да постигне заветната си цел и да се превърне както някои го наричат "султанът на 21 век". В събота, докато новият разширен 600-местен турски парламент положи клетва, Ердоган представи пред своята партия планът за трансформация на държавната система, а в неделя издаде указ за уволнението на нови над 18 хиляди държавни служители, заподозрени в тероризъм.

Премахва се съществуващият от столетие пост - министър-председател. Вместо това президентът назначава еднолично членовете на своя кабинет и своите вицепрезиденти. Съдебните му правомощия нарастват и той вече назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд, той е и човекът, който предлага бюджета.

Ердоган с повече власт и по-малоброен кабинет

Парламентът има право на импийчмънт срещу президента, но само при две-трети мнозинство, а окончателното решение е на Конституционния съд. Също контролиран от Ердоган. Венецианската комисия критикува новият държавен ред в Турция, а критиците на Ердоган твърдят, че няма разделение на властите.

За сравнение в друга президентска държава -  Съединените щати - разделението на властите  е ясно установено. Конгресът може да отхвърли бюджетът и да спре работата на федералното правителство до намирането на компромис. Президентът номинира съдии и членове на кабинета, но конгресът ги одобрява.

Във Франция начело на правителството е премиерът, а не президентът, които понякога са от различни партии. Френският държавен глава назначава трима от 9 съдии във Върховния съд.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.