Противоречията се разпалиха на фона на протестите на търговците на горива

В парламента текстовете по Закона за горивата станаха нов повод за разединение в Обединените патриоти. Те са свързани с уставния капитал и гаранциите, които ще позволяват на малките фирми да търгуват с гориво.

Приетите досега промени предвиждат малките фирми да имат начален капитал от 20 000 лв., както и обезпечения от 20 000 лв. за всеки обект. Сумите бяха намалени в пъти, след като разногласията в коалицията на Патриотите добиха публичност.

Още преди да започне гласуването по текстовете се разбра, че компромисът при Патриотите по него всъщност нямало. С писмо до медиите в късните часове във вторник от НФСБ информираха, че постигнато съгласие в патриотичната коалиция по закона за горивата няма. Доказа го и гласуването на депутатите на НФСБ в залата.

Заради възникналото напрежение се наложи един от съавторите на текстовете - Емил Димитров-Ревизоро, който е от квотата на ВРМО, да се защитава.

„Заради мен скандали в коалицията не би следвало да има и аз никога не бих ги предизвикал”, заяви той.

В почивката на депутатите лидерът на групата Волен Сидеров свика спешна среща и след нея се оказа, че разногласията в коалицията по закона остават.

„Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение. Съдържа елементи на обвинение спрямо мен, че съм говорил неистини. Аз това раздвоение не го разбирам”, коментира Сидеров.

„Ние не гласуваме на сляпо. Наличието на различни мнения, отстояването им при запазването на колегиален тон само повишава авторитета на Обединените патриоти”, заяви от своя страна Валери Симеонов.

Добрият тон между коалиционните партньори обаче не продължи за дълго.

„Аз съм направил вашия шеф политик и моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели и тук не е плаца”, заяви Сидеров.

„Няма какво да изчистваме, ние сме три различни партии. Както виждате, по някои въпроси имаме различни позиции и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме”, коментира още Симеонов.

В защита на своята теза Валери Симеонов се закани, че е готов да търси като арбитър дори Европейската комисия. Окончателното гласуване на закона остана за утре.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.