Бургаският бизнесмен има и забрана да напуска страната

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на Бенчо Бенчев за това, че е укрил в Турция и Гърция Димитър Желязков-Митьо Очите. Обвинен е и за това, че е държал боеприпаси, без да има разрешително.

Бенчо Бенчев не получи обвинение заради болния си адвокат

Наложена му е парична гаранция от 50 000 лв., както и забрана да напуска страната, съобщиха от прокуратурата.

Като нелепа случайност бургаският бизнесмен определи съвпадението, че по времето на ареста на Димитър Желязков е бил в същия хотел в Истанбул преди повече от седмица. Бенчев се яви с адвокатите си в следствения арест в Бургас.

"Не приемам обвиненията. Срещата с Димитър Желязков беше случайна. Не съм извършил престъпление, не съм нарушавал законите на държавата. Невинен съм и това ще се докаже в следствието", заяви Бенчев преди да влезе в Окръжната следствена служба.

Според адвоката му повдигането на обвинения на Бенчо Бенчев "не означава, че той е престъпник".

Петимата от групата на Митьо Очите остават зад решетките (ВИДЕО)

Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 2 до 8 години. Гаранцията от 50 000 лв. трябва да бъде платена в срок от 15 дни. От прокуратурата бяха категорични, че имат достатъчно доказателства, че тя е по финансовите възможности на Бенчо Бенчев.

Адвокатите му заявиха, че той има документи за притежаваните боеприпаси и ще обжалват наложената му мярка за неотклонение, както и забраната за напускане на страната.

Политически престрелки заради аферата "Митьо Очите" и Македония

От прокуратурата са категорични, че в следващите дни обвинението ще се прецизира.

Припомняме, че при зрелищна акция на МВР на 2 август беше разбита група за рекет, палежи и побоища, която според прокуратурата се оглавява от Желязков. Той не беше арестуван, но три дни след акцията го откри и задържа полицията в Истанбул. Желязков чака екстрадиция.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си