"Никога не съм бягала от трудни решения", заяви тя

След оставката досегашният зам.-шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн прогнозира, че е възможно да има и нови проблеми на застрахователния пазар. Забавянето на информацията за проблемите с „Олимпик”, която е трябвало да стигне до финансовия министър, Агайн обясни с йерархията в Комисията.

Секторът е следен строго, категорична бе Агайн, а проблемите в него се знаело от всички по веригата на финансовия надзор.

Ралица Агайн: Подавам оставка (СНИМКИ)

"Никога не съм бягала от трудни решения. Каквото съм преценила, че е необходимо, включително и най-тежките решения, съм го предлагала на своите колеги", каза в „Здравей, България” Ралица Агайн.

Информацията, дошла от Кипър, била предадена с доклад по реда на йерархията - директно на председателката на фонда Карина Караиванова.

Държавата ще търси възможности да помогне на клиентите на "Олимпик"

„Действително в сектора възникват проблеми почти ежедневно и те се решават. Има сериозни проблеми, защото премиите по застраховка „Гражданска отговорност” миналата година не бяха достатъчни. Очаквам, че и тази ще са недостатъчни”, допълни Агайн.

За сигурността на сектора по нейно време Агайн гарантира с проверки на Европейската комисия. Въпреки това криза със застраховките не е изключена. Причината - решението на ВКС за разширяване на кръга на хората, които имат право на обезщетения от гражданска отговорност.

Кой ще изплати обезщетенията на застрахованите в „Олимпик”?

„Разшири се обхватът на лицата, които имат право да получат обезщетения по тази застраховка. Това ще увеличи разходите на застрахователите, които трябва да са готови да изплащат обезщетенията по този разширен обхват. Това са значителни проблеми в сектора”, обясни тя.

БСП поиска КФН да подаде колективна оставка

„Секторът мина много тежки проверки, съвместно с Европейската комисия. Резултатите показаха, че цялостно той е стабилен”, каза още Агайн.

Според нея клиентите на „Олимпик” трябва да си търсят парите за платените, но предсрочно прекратени застраховки от кипърската фирма, но обезщетенията за настъпили щети преди прекратяването на полицата ще се изплащат от Българския гаранционен фонд.

От своя страна от КФН заявиха, че Ралица Агайн никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на Комисията за евентуални рискове относно фалита на „Олимпик“. 

ВСИЧКО ЗА АФЕРАТА "ОЛИМПИК" ЧЕТЕТЕ ТУК 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.