Той е в местността „Трите кладенци“

Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша в неделя. Той се намира в местността „Трите кладенци“ между хижа „Кумата“ и Черни връх, на около 1900 м надморска височина.

Това е първият нов заслон на Витоша от 50 години насам. Откриването му ще съвпадне с повечето събития, свързани с отбелязването на 123 години от началото на организираното туристическо движение у нас.

Новият заслон ще се нарича „Заслон 2050“ или „Заслон на бъдещето“ заради модерната си визия, каза Искра Чернева от Българския туристически съюз, цитирана от Дарик радио.

Можеш ли да изпревариш лифта на Витоша? (ВИДЕО)

„Има интернет връзка с Планинската спасителна служба, за да може да се помогне на хора в нужда. Снабден е с много модерна фотоволтаична система. Материалите, от които е направен, кореспондират със самолетната индустрия. Те са леки, но много устойчиви на външни фактори. Пространството на заслона е голямо и в него могат да се настанят 16 души“, обясни Чернева.
 
Денят на туризма ще бъде отбелязан в събота вечер с празник пред хижа „Алеко”. Кулминацията на събитията ще е в неделя, когато два лъча с туристи ще тръгнат на поход до Черни връх, едните – в 09:00 ч. от хижа „Алеко“, а другите - в 07:00 ч. – от хижа „Кумата“.

В неделя сутрин стартира и планинският маратон от Билетния център на НДК, а в 10:00 ч. започва велосипеден поход от хижа „Алеко“.

Пътуването с автобус до Витоша – трилър за 1,60 лв.

Част от програмата е и т.нар. „Библиотека в планината“. Тя ще бъде на поляната пред хижа „Алеко“ в неделя и се организира от Столичната библиотека. Тази година акцентът е документална фотоизложба, представяща началото на туристическото движение у нас и пътеписи на чужди пътешественици, каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

„На Витоша вече има пет къщички с книги, от които всеки турист, може да си вземе, а от неделя ще има и още една – при новия заслон”, съобщи Цинзова.

Информация: dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.