Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставка

Трима министри си тръгват от кабинета заради катастрофата край Своге. Премиерът Бойко Борисов поиска, а веднага след това получи оставките на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Кои са отиващите си министри?

Още в неделя след катастрофата край Своге тримата министри са заявили готовност да поемат политическата отговорност. Депозираните оставки идват ден, след като премиерът се закани, че няма да има закрила за никого и всяко длъжностно лице ще поеме своята отговорност. Днес в Министерския съвет изявление направиха двама от тримата министри в оставка – Валентин Радев и Николай Нанков. Те признаха, че има грешки.

„Така се прави по белия свят, така постъпваме и в ГЕРБ. Ние носим политическата отговорност. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от тази трагедия”, заяви Валентин Радев.

Политическите реакции след оставката на тримата министри (ВИДЕО)

Той подчерта, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, защото искали да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата. По думите на Валентин Радев грешки са допуснали и трите министерства.

„Ние очевидно не сме организирали работата в министерствата, или поне аз така ги схващам нещата, така че да не се случи този инцидент. Той всъщност преля чашата”, каза Радев.

Мотиви към депозираните оставки няма. Още в неделя след катастрофата и тримата министри са заявили готовност да поемат политическата отговорност за случилото се.

БСП за оставките на трима министри: Камилите се сменят, керванът си върви (ВИДЕО)

 „Може би координацията между ведомствата под наше ръководство не е била на нужното  ниво. Тъй като невинаги сигналът по уведомяването на друга институция за дадения дефект, за дадения проблем е достатъчен”, коментира Николай Нанков.

По думите на Валентин Радев оставките са морален акт, а не заради опозицията.

„Тук са насложени проблеми от много време назад. Но някой да е заставал да поема такава отговорност. През цялото време, през което ме питате, си мисля за онези жени и мъже там, които са в болница. И не ми е удобно да се извинявам тук и да обяснявам какво сме направили”, каза още вътрешният министър.

ВМРО иска спешен коалиционен съвет (ВИДЕО)

И Нанков, и Радев предполагат, че ще се върнат в Народното събрание. По време на официалното изявление в Министерския съвет отсъстваше Ивайло Московски заради болничен.

Предстои министерските оставки да влязат за гласуване в Народното събрание, а тримата министри остават на поста си, докато се намерят техни заместници.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.