Вижте какво казаха експертите по темата

"Реформите в системата за сигурност през годините сякаш бяха провеждани с цел да облекчат странното забогатяване на много хора". Това заяви в ефира на NOVA Тихомир Стойчев, бивш директор на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП - днес ГДБОП) и преподавател в НБУ.

По негови думи от самото начало, когато е създаден ЦСБОП през 1991 г. са се натрупали данни за лица, които са забогатели по странен начин. Но тогава съдебната власт не се е задействала. Той коментира, че не е ясно колко е ефективно разследването на Арабаджиеви щом те двамата са пуснати да излязат извън граница. След като е развита обвинителна хипотеза и лицата са наблюдавани, когато те излизат извън граница следва да бъдат задържани, смята Стойчев.

Зам.-главният прокурор: Арабаджиеви не са на почивка, укриват се

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията каза, че същността на подобен тип измами е, че фирмите са регистрирани на името на социално слаби лица, а след това парите се предават по верига от посредници. Така когато данъчните отидат да вземат дължимите от фирмата пари, се оказва, че един възрастен човек или бездомник дължи милиони. 

"В социалните мрежи има страшно много информация за Ветко Арабаджиев - снимки с политици, спортисти", добави още Тихомир Стойчев.

ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ: Нови разкрития за незаконния бизнес на Арабаджиеви

Според него може да се търси аналогия със случая с Митьо Очите или дори с този на КТБ.

"Вероятно те са знаели, че ги разработват. При една такава дълга операция информацията изтича", заяви Тихомир Безлов.

Какво още казаха експертите вижте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.