Протестиращи настояват за изграждане на нови детски заведения и прозрачен прием

Родители на протест заради недостиг на места в детските градини в София. Повече от 5000 деца чакат за ясла в столицата. Родители се събраха пред общината с искане за екшън план за строителство на нови детски градини и училища.

ПРОТЕСТ: Искат промени и уволнения заради проблемите с детските градини

Най-голям недостиг на места има в четири столични района - „Триадица”, „Красно село”, „Витоша” и „Овча купел”. В същото време в София има над 2900 свободни места в детските градини с по-нисък рейтинг. Най-притеснителна е цифрата, когато говорим за децата до 3-годишна възраст. За ясли чакат 5200 деца. Засега недоволните родители дадоха толеранс на общината и казаха, че ще спрат с протестите, за да може да се свърши обещаното.

Община и протестиращи влязоха в спор колко всъщност са местата, които недостигат.

„Има 2000 деца, чакащи в градинска възраст, и над 6000, чакащи за ясла”, обясни председателя на Инициативният комитет Васил Николов.

„Това са манипулации върху фактите. Действително има около 2000 деца, които чакат преместване от една детска градина в друга или са в частна и чакат да идат в държавна”, коментира зам.-кметът с ресор образование Тодор Чобанов.

СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА: Над 4000 деца приети неправомерно в детски градини

Протестиращите поискаха екшън план за масово строителство на детски градини. От общината заявиха, че нови детски градини вече се строяли. Три са в употреба, две се строят в момента, а до края на годината се очаква да започне строителството на още пет.

Директори пък обвиниха протестиращите, че им оказвали натиск чрез стотици жалби. По данни на общината по жалби и сигнали в последните години били направени 118 проверки, последвани от 150 предписания и наказания. Засега протестиращи и община обявиха временно примирие. Сега екипът ще трябва да намери начин или да осигури място на децата извън детска градина, или да обезпечи финансово родителите, както предлагат протестиращите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.