Най-вероятно скоро ще бъде взето решението към кое ведомство да премине, поясни просветният министър

Трябва да започнем да работим по извеждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от БАН, а служителите от института трябва да решат дали ще останат в Академията или ще я напуснат”.

Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави, че ако продължават личните нападки между НИМХ и БАН, през следващата седмица рискуваме да нямаме прогноза и хидрометеорологично обслужване.

Прогнозата за времето може да стане частична

„Логично е от 1 януари 2019 г. да се прехвърли финансирането и дейността на НИМХ към министерството, към което се реши да е институтът”, заяви министър Вълчев.

„Той каза, че това юридически може да се случи по няколко начина, за да се осигури приемствеността на всички права, задължения, договори, членства на НИМХ в международни организации. Правителството трябва да изведе НИМХ в цялата му съвкупност като бюджетно предприятие, с изключение на договорите за научна дейност на учените, които желаят да останат в БАН”, обясни още образователният министър, цитиран от БТА.

БАН се съгласи за частично отделяне на НИМХ

"БАН трябва да вземе решение за трансформирането на института, а ние веднага сме готови със съответното реципрочно решение да преобразуваме института по Закона за администрацията, най-вероятно", заяви Красимир Вълчев.

Той каза, че допълнително ще се реши кой да е новият принципал на НИМХ, но отбеляза, че самите метеоролози настояват да са към МОН, за да запазят статута си на научна организация.

Сигурно съвсем скоро ще бъде взето решението за това към кое министерство да премине НИМХ и то трябва да стане при изготвянето и внасянето на бюджета за 2019 г. в МС, отбеляза Вълчев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.