Престрелките между БАН и НИМХ продължават

Скандалът със синоптиците продължава. Прогнозите за времето вече ще бъдат частични, а не пълни, както досега. Причината е кризата с плащанията и липсата на ръководство в Института по метеорология. Престрелката между Българската академия на науките (БАН) и Института продължава.

БАН се съгласи за частично отделяне на НИМХ

Вече 128 години прогнозата за времето информира какво да очакваме навън. Скоро обаче няма да разчитаме на точността на прогнозите.

„Радиото, както сте свикнали на всеки час, няма да има прогноза, а една. Телевизиите ще получават една, но тя няма да е толкова актуална. Ще спрат всички системи за ранно предупреждение, които са за бедствия, които работят 24 часа, а сега частично", обясни проф. д-р Христомир Брънзов, бивш директор на Института по метеорология и хидрология.

НИМХ остава частично в БАН

Вместо с досегашния 24-часов режим на работа и осъвременяване на данните през три часа, метеоролозите ще работят само осем часа.

„Ще работим с една трета от капацитета, докато не ни спрат електрозахранването, комуникации, тогава ще спрем 100%”, каза още проф. Брънзов.

Директорът на НИМХ: От месеци ми оказват натиск

„Да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията. Да си подписват кой каквото му се полага, да вършат важната работа за обслужването на държавата”, каза проф. Лъчезар Аврамов, член на Настоятелството на БАН.

„През 2017 г. НИМХ се справи с бюджет с 1 милион по-малък и даваше прогнози през цялата година. Какво точно се случи през 2018 г., че с бюджет от 1 милион повече средствата започнаха да се свършват през май”, коментира проф. Бойко Георгиев, член на Общото събрание на БАН.

СКАНДАЛЪТ МЕЖДУ БАН И НИМХ: Уволниха директора на Института (ОБЗОР)

Двете страни се скараха и за това прехвърля ли си Академия имоти на Института, докато все още е под нейна шапка. В четвъртък на събрание на Управителния съвет на БАН ще бъде избран временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ.

Припомняме ви, че в понеделник БАН отсъди „развод” със синоптиците, само че частичен.

Във връзка с твърдения на проф. Христомир Брънзов за прехвърляне на имоти на НИМХ към БАН от Управителния съвет на Академията поискаха право на отговор.

„Българска академия на науките е собственик на имота на основание чл. 10, ал. 2 от Закона за БАН. Имотът е предоставен на БАН в изпълнение на Разпореждане №731 от 01.10.1963 г. на Министерски съвет. С писма №32-26-68/16.09.2015 г. и № 32-26-40/28.03.2016 г. директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов предлага имотът да бъде отписан като актив от баланса на института, поради отпаднала необходимост, и да бъде вписан в актива на БАН-Администрация. В отговор на това предложение и след необходими допълнителни консултации с държавните органи, УС на БАН удовлетвори желанието на проф. Брънзов (Протокол № 11 от заседание на Управителния съвет на Българска академия на науките, състояло се на 30 август 2018 г.): „. Недвижимият имот с идентификатор 37914.6803.105, находящ се в местност “Големи Спас“, с. Кокаляне, район Панчарево, Столична община и построена в него масивна двуетажна сграда с идентификатор 37914.6803.105.1 да бъдат предадени за ползване и стопанисване от НИМХ на БАН-Администрация. За предаването и приемането на имота да се състави приемо-предавателен протокол“, се казва в изявлението на БАН.

„От изложеното по-горе е ясно, че не става дума за промяна в собствеността, а за промяна в предназначението на имота, което при това е направено по искане на НИМХ. Проф. Брънзов е много добре запознат с истината по случая. Ето защо неговото изявление може да бъде окачествено като преднамерено невярно, целящо заблуждаване на обществеността”, допълват още от Академията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.