Те искат инсталация за биогаз да бъде затворена до отстраняване на причините за замърсяването

Жители на Нова Загора протестираха срещу инсталация за биогаз на фирма "Градус", която системно изпуска неприятни миризми в града. За 10 минути бе затворен пътят от Нова Загора към автомагистрала "Тракия".

ПРОТЕСТ В НОВА ЗАГОРА: Недоволство срещу инсталация за биогориво

Министерството на здравеопазването е представило становище, според което тези миризми оказват негативно влияние върху здравето на хората. Протестиращите искат инсталацията за биогаз да бъде затворена до отстраняване на причините за замърсяването. Настояват и да бъде поставен пункт за измерване на чистотата на въздуха, като всеки да може да вижда данните в реално време.

Новозагорци са били подкрепени от жители на селата Труд и Куртово Конаре, които имат сходни проблеми. Засегнатите хора са се обединили около искането за незабавни мерки от страна на институциите, касаещи ефективен контрол, извършване на задължителни оценки за въздействие върху околната среда на такива обекти и изготвяне на наредба, която да регулира хигиенни отстояния от населени места.

Протести срещу мръсния въздух в няколко населени места у нас

Това е втори подобен протест, като първият бе на 19 септември миналата година. Хората настояват и за среща с премиера Бойко Борисов и заявиха намеренията си за още протести.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.