Вчера тристранният съвет прие част от текстовете

Законопроектът за хората с увреждания влиза за разглеждане в Министерския съвет.  След редица протести, скандали и отлагания, законопроектът е на финалната права. Страните подписаха споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ.

Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество прие част от текстовете на законопроекта за хората с увреждания. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в Народното събрание, обясни вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори.

Тристранният съвет подкрепи част от текстовете в законопроекта за хората с увреждания

Твърдо против документа са работодателските организации. Критиките на бизнеса са основно срещу въвеждането на квоти за наемане на работници с увреждания и санкциите, които следват при неспазването на тази точка от закона.

От КНСБ и КТ “Подкрепа“ подчертаха, че основният проблем за хората с увреждания остава липсата на изградена социална среда.

Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че въпреки критиките, работната група продължава ударно и върви по изготвения график. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.