"Има нова надпревара за влияние в света", каза държавният секретар по европейските и евроазиатските въпроси

"Съперниците на САЩ разширяват своето политическо, военно и търговско влияние на Балканите", заяви американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл. Изказването му дойде по време на Атлантическия съвет във Вашингтон. Той припомни, че догодина се отбелязват 30 години от края на комунизма в Европа, и добави, че днес има нова надпревара за влияние в света.

Руски медии: ЕС намира нови поводи за санкции срещу Москва

„Днешната геополитическа надпревара се усеща силно в Централна и Източна Европа. От Балтийско до Адриатическо море, на Балканския полуостров и през Кавказ, съперниците на Америка разширяват своето политическо, военно и търговско влияние. Русия отново е военен фактор в региона след нахлуването в Грузия и Украйна. Далеч от границата, в страните в Централна Европа, Русия използва манипулираща енергийна тактика, използва корупцията и пропагандата като похвати, за да отслаби отвътре западните държави и да подкопае техните връзки със САЩ”, категоричен е Мичъл.

САЩ искат Русия да е ключов партньор в изследванията на Луната

Той изтъкна, че за първи път в историята Китай се е превърнал в основен играч в Централна и Източна Европа. Според него Пекин използва дипломацията като "книга за длъжници", за да създаде инфраструктура и да направи отстъпки за малките държави. "Тази тактика е отражение на китайското поведение на международно ниво, където Пекин е ангажиран с нелоялни търговски практики, включващи кражби на IP адреси, икономически шпионаж и дъмпингови цени", каза Мичъл.

Той припомни, че през 2008 г. Китай инвестира по-малко от 1 милиард долара в Европа, а през 2017 г. - преките чуждестранни инвестиции на Китай в Европа възлизат на 42 милиарда долара, а общите инвестиции са за 318 милиарда долара.

„През последните години Китай е поел контрола върху над 360 европейски компании и сега притежава или контролира близо една десета от всички пристанищни съоръжения в Европа”, заяви Мичъл.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес