За шеста година страната ни участва в състезанието NASA International Space Apps Chall

Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите в конкурс на американската агенция. Д-р Дейвид Грийн е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост.

Състезанието NASA International Space Apps Chall е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса, пише БГНЕС.

НАСА не може сама да изпрати експедиция до Марс

България за шеста поредна година участва в състезанието. Регистрирали сме изключителни постижения. Очакваме и тази година проектите да бъдат на конкурентно ниво“, обясни главният организатор от българска страна д-р Милена Крумова.

“Технологичният маратон е достъпен за студенти, ученици, професионалисти, без възрастови граници. Екипите са до пет души, които участват в проекти с повече от едно решение“, добави Крумова.

Целта е в рамките на два дни отборите да предложат технологични решения и приложения с отворен код, които да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация.

С ПОГЛЕД КЪМ КОСМОСА: 15-годишно момиче с мечта да бъде следващият ни космонавт

България ще излъчи две предложения за следващия етап от финалите. Освен у нас, паралелно по света се провеждат конкурси на 200 м. На по-късен етап НАСА ще отсее 25 решения, като на финалната права във Флорида ще бъдат представени петте най-добри за тази година. Нашата страна вече успя да стигне до финала с хардуерно решение през 2015 г.

Тази година българските организатори на състезанието са направили специалната награда в памет на алпиниста Боян Петров.

„Наградата „Земя и Космос“ е с посланието екипите да бъдат винаги с високи цели и да се опитват въпреки обстоятелствата да постигат предизвикателството“, отбеляза Крумова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.