Инициативата е провокирана от проблема с намаляването на птиците в големите градове

Столичен хотел с интересна инициатива за Коледа, в която реши да изненада своите корпоративни клиенти с малко по-различни подаръци. Вместо традиционните червено вино, календар или бонбони, избра да подари 100 хранилки за птици заедно с чувалче храна.

Инициативата е провокирана от появилия се през последните години проблем с изчезването на врабчетата от големите градове. А призивът към фирмите е да сложат къщичките и храната на дърветата в София, за да помогнат на птиците през студените месеци.

По последни проучвания популацията на голяма част от обикновените видове птици у нас намаляват с тревожни темпове. Резултатите включват тенденциите в състоянието на 59 вида птици, които живеят в земеделските земи, горите и градската среда.

Сред тях са врабчетата, които са сред постоянните обитатели на градовете. Популациите им у нас обаче драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете, тъй като големите населени места се оказват все по-непоносима среда за тях. Сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяването. Врабчетата все по-трудно намират и храна през зимата.

Според експертите те са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.